O Aceite de Argán é o aliado perfecto para protexer a pel da proliferación de fungos, queimaduras solares, así como antiséptico para feridas leves ou incluso para reducir o colesterol.
Non é de estrañar que o aceite de Argán estea de moda ultimamente. E é que as súas propiedades curandeiras son moitas e moi variadas. Este lubricante, producido case sempre a man nas rexións marroquís de Tarourudant e Tiznit, a partir do Argania spinosa, unha árbore autóctona declarada patrimonio da humanidade pola UNESCO, é o aliado perfecto para protexer a pel da proliferación de fungos, queimaduras solares, así como antiséptico para feridas leves e como alivio sintomático e restruturador ante as queimaduras do sol. Coñece a fondo as súas propiedades e beneficios.
Como se emprega e para que serve?
Se tes a man aceite de Argán, ou estás pensando en compralo, debes saber tamén como empregalo, e para que che servirá. Así, despois de tomar o sol, ou dun baño normal, unha ducha, ou incluso un baño turco, podes aplicalo sobre o corpo, iso si, unha vez que estea seco. Debes saber ademais, que despois de empregar o aceite de Argán seco sobre o corpo, pódeste vestir inmediatamente e con tranquilidade, xa que non deixa a pel graxa e tampouco mancha. O aceite de Argán pódese empregar diariamente. Actúa sobre a elasticidade da túa pel, a hidrata e prevén o seu envellecemento, dado o seu alto contido en ácidos graxos esenciais e vitamina E.
Ademais das mencionadas propiedades reparadoras nutritivas e tonificantes, o aceite de Argán tamén se emprega para purificar a pel que sofre de acne, e para dar brillo ao pelo e as unllas.
Propiedades nutritivas
Unha das propiedades nutritivas máis interesantes do aceite de Argán é a súa capacidade para diminuír o colesterol prexudicial (LDL), e tratar a hipertensión arterial. Ademais emprégase tamén para tratar enfermidades da pel como a neurodermatite ou a psoríase, polas súas propiedades analxésicas e antiinflamatorias.
E é que está considerado como un alimento cardiosaudable pola súa alta concentración de ácidos graxos. Neste sentido, é rico, nun 80%, en ácidos graxos insaturados (fronte ao 73% que presenta o aceite de oliva), o 43% dos cales son monoinsaturados. Os ácidos graxos esenciais representan o 36%, especialmente i ácido linoleico. Tamén é un alimento inusualmente rico en tocoferois, sobre todo de vitamina E, que representa un 69% (porcentaxe maior que no aceite de oliva, que contén un 12%). A presenza desta vitamina antioxidante é a que explica en boa medida, a capacidade deste aceite como protector dermatolóxico e curandeiro, e a estabilidade que fai que se enrancie moito máis tarde que o aceite de oliva, sen estragarse. Por outra parte contén constituíntes fenólicos cuxa combinación resulta única: o escotenol e o espinasterol, un tipo de esterois pouco comúns entre os aceites vexetais.
O seu uso na cociña esténdese a dous tipos de aceite de Argán: o natural, prensado en frío, e o tipo 'bereber' tamén prensado en frío pero a partir de sementes tostadas. Esta variante é moi apreciada na nouvelle cuisine polo seu exquisito gusto a froitos secos. É precisamente este sabor, xunto á fineza da súa textura o que fai do aceite de argán un compoñente esencial de ensaladas e algúns pratos e sobremesas típicas da cociña marroquí.
O amlou, mestura de aceite de argán, mel e améndoas, é difícil de conseguir fóra de Marrocos, onde ameniza almorzos e merendas. É ideal para untar sobre torradas ou como recheo de crêpes. Normalmente comercialízase en recipientes que se gardaron nun lugar fresco e seco. Unha vez aberto, debido á súa alta estabilidade non precisa refrixeración para conservarse, a non ser que se dean condicións de calor intensa.
Propiedades antidiabéticas
Segundo demostraron recentemente investigadores de Universidades de Canadá e Marrocos, o aceite de Argán conta cunha potente actividade sintetizadora de insulina da fracción rica en saponinas do aceite. Así, a conclusión dos expertos é que as substancias químicas contidas no aceite de Argán e nos seus extractos poden ser útiles na prevención de enfermidades crónicas como a diabete e o cancro.
Artigos relacionados
O máis lido
Nota informativa: Tradución do orixinal en castelán. No caso de calquera discrepancia, prevalecerá a versión en castelán.