Dictionary of Dictionaries

· Search the Dictionary of Dictionaries

You searched for the expression salsa among the lemmas in the Dictionary of Dictionaries without taking into account the accentuation of the word or the difference b/v


- Number of definitions found: 15
- Distribution by dictionaries: Cuveiro (1876) (2), Filgueira (1926) (1), Carré (1928-1931) (1), Carré (1933) (1), Ibañez (1950) (1), Carré (1951) (1), Eladio (1958-1961) (3), Franco (1972) (1), Carré (1979) (1), CGarcía (1985) (3)

Juan Cuveiro Piñol (1876): Diccionario Gallego, Barcelona
SALSA

El agua salobre de la mar.

________

Adobo.

X. Filgueira Valverde, L. Tobío Fernandes, A. Magariños Negreira e X. Cordal Carús (1926): Vocabulario popular galego-castelán (publicado por entregas en El Pueblo Gallego)
SALSA sf.

Agua salobre. Salsa.

Leandro Carré Alvarellos (1928-1931): Diccionario galego-castelán, 1ª ed., Lar, A Cruña, 1926-1931
salsas. f.

Agua del mar.

Leandro Carré Alvarellos (1933): Diccionario galego-castelán, Segunda Edizón, A Coruña, Roel
salsa s. f.

Agua del mar.

José Ibáñez Fernández (1950): Diccionario galego da rima e galego-castelán, Madrid
salsas. f.

Agua de mar.

Leandro Carré Alvarellos (1951): Diccionario galego-castelán, Terceira Edizón, A Coruña, Roel
salsa s. f.

Agua del mar.

Eladio Rodríguez González (1958-1961): Diccionario enciclopédico gallego-castellano, Galaxia, Vigo
SALSA s. f.

Condimento líquido de ciertos guisados.

________

Cosa que excita el gusto.

________

PREBE.

X. L. Franco Grande (1972): Diccionario galego-castelán, 2ª ed., Galaxia, Vigo
salsa s. f.

Agua de mar.

Leandro Carré Alvarellos (1979): Diccionario galego-castelán e Vocabulario castelán -galego, A Coruña, Moret
Salsa s. f.

Agua del mar.

Constantino García González (1985): Glosario de voces galegas de hoxe, Universidade de Santiago, Verba, anexo 27
salsa f.

1. (Car. Com. Sob. Goi.) salsa;

________

2. (Tob.) agua de mar;

________

salsa catalana (Car.) tipo de escabeche que se hace a base de aceite, vinagre, laurel y pimiento utilizado para aderezar el mejillón en conserva.