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- Número de acepcións atopadas: 25
- Distribución por dicionarios: Anónimo, (1845c) (1), Pintos (1865c) (1), Cuveiro (1876) (1), Valladares (1884) (1), Porto (1900c) (1), Leiras (1906) (2), Filgueira (1926) (1), Carré (1928-1931) (1), Acevedo (1932) (1), Carré (1933) (1), Ibañez (1950) (2), Carré (1951) (2), Eladio (1958-1961) (2), Franco (1972) (3), Carré (1979) (2), CGarcía (1985) (2), Rivas (2001) (1)

Anónimo, (1845c): Vozes gallegas, ed. de J. Leitede Vasconcellos, RL vol VII fasc 3, p. 198-229 (ms 7208 BN)
croa formentosf.

Corona de sacerdote. Dice un cantar:

O crego foi ó moíño
meteu a cabeza dentro
trouxo fariña na croa
para facer o formento
Formento dicen a la levadura para amasar

Juan Manuel Pintos Villar (1865c): Vocabulario gallego-castellano, ed. de Margarita Neira e Xesús Riveiro, A Coruña, RAG, 2000
formento

Levadura.

Juan Cuveiro Piñol (1876): Diccionario Gallego, Barcelona
FORMENTO

Fermento ó levadura para hacer el pan.

Marcial Valladares Núñez (1884): Diccionario gallego-castellano, Santiago, Imp. Seminario Conciliar
FORMENTO

Levadura. V. FERMENTO

Francisco Porto Rey (1900c): Diccionario gallego-castellano, ed. de María Xesús Bugarín e Begoña González Rei;, A Coruña, Real Academia Galega, 2000
formento m.

Levadura de pan.

Manuel Leiras Pulpeiro (1906): Vocabulario (lido directamente do ms da RAG para este diccionario)
formento

fermento, levadura

formento de mau

recentadura [As lecturas 'da' e 'man' tamén serían posibles, pero improbables]

X. Filgueira Valverde, L. Tobío Fernandes, A. Magariños Negreira e X. Cordal Carús (1926): Vocabulario popular galego-castelán (publicado por entregas en El Pueblo Gallego)
FORMENTO sm.

Fermento, levadura.

Leandro Carré Alvarellos (1928-1931): Diccionario galego-castelán, 1ª ed., Lar, A Cruña, 1926-1931
formentos. m.

Levadura.

Bernardo Acevedo y Huelves e Marcelino Fernández y Fernández (1932): Vocabulario del bable de occidente
formento

Fermento. Ús. del Navia al Eo y en gall. En otros concejos, formientu. A. F.

Leandro Carré Alvarellos (1933): Diccionario galego-castelán, Segunda Edizón, A Coruña, Roel
formento s. m.

Levadura.

José Ibáñez Fernández (1950): Diccionario galego da rima e galego-castelán, Madrid
formentom.

La levadura

formentos. m.

Levadura.

Leandro Carré Alvarellos (1951): Diccionario galego-castelán, Terceira Edizón, A Coruña, Roel
formento s. m.

Levadura.

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Formento da man, recentadura, porción de levadura que se reserva para nueva hornada.

Eladio Rodríguez González (1958-1961): Diccionario enciclopédico gallego-castellano, Galaxia, Vigo
FORMENTO s. m.

Recentadura, levadura reservada para fermentar otra masa.

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FERMENTO.

X. L. Franco Grande (1972): Diccionario galego-castelán, 2ª ed., Galaxia, Vigo
formento s. m.

Recentadura, levadura reservada para fermentar otra masa.

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lévedo.

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Formento de man, porción de levadura que se reserva para nueva hornada.

Leandro Carré Alvarellos (1979): Diccionario galego-castelán e Vocabulario castelán -galego, A Coruña, Moret
Formento s. m.

Levadura.

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Formento da man, recentadura, porción de levadura que se reserva para nueva hornada.

Constantino García González (1985): Glosario de voces galegas de hoxe, Universidade de Santiago, Verba, anexo 27
formento m.

1. (v.c.), fermento (Lax. Tob. Com. Gro. Mar.), fremento (Gro.) levadura;

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2. (Gui. Per.) hierbajos que crecen espontáneamente en las tierras cultivadas.

Eligio Rivas Quintas (2001): Frampas, contribución al diccionario gallego (inédito ata a 1ª ed electrónica neste dicionario)
formento s. m.

Levadura. Barxamaior do Cebreiro y Bierzo occ. En Barxamaior dicen pan aformentado al que le falta tiempo de fermentación, formando becerra. Vid. aformentar.(FrampasIII)