Dicionario de dicionarios

· Consultar o Dicionario de dicionarios

Está a procurar a expresión zorza entre os lemas no Dicionario de dicionarios


- Número de acepcións atopadas: 19
- Distribución por dicionarios: Cuveiro (1876) (1), Porto (1900c) (2), Leiras (1906) (1), Filgueira (1926) (1), Acevedo (1932) (1), Ibañez (1950) (2), Carré (1951) (2), Eladio (1958-1961) (2), Franco (1972) (2), AO (1977) (2), Carré (1979) (2), CGarcía (1985) (1)

Juan Cuveiro Piñol (1876): Diccionario Gallego, Barcelona
ZORZA

Carne de cerdo picada y puesta en adobo para chorizos, longanizas, etc. ó para comer asada en tartera. V. SORSA.

Francisco Porto Rey (1900c): Diccionario gallego-castellano, ed. de María Xesús Bugarín e Begoña González Rei;, A Coruña, Real Academia Galega, 2000
zorza f.

Sorsa. Carne de cerdo adobada y preparada para chorizos, longanizas, etc.

________

El adobo de esta carne.

Manuel Leiras Pulpeiro (1906): Vocabulario (lido directamente do ms da RAG para este diccionario)
zorza

adobo, adobado, chacina, picadillo

X. Filgueira Valverde, L. Tobío Fernandes, A. Magariños Negreira e X. Cordal Carús (1926): Vocabulario popular galego-castelán (publicado por entregas en El Pueblo Gallego)
ZORZA sf.

Adobo.

Bernardo Acevedo y Huelves e Marcelino Fernández y Fernández (1932): Vocabulario del bable de occidente
zorza

Adobo dispuesto para hacer el chorizo. A. (Vega de Ribadeo).

José Ibáñez Fernández (1950): Diccionario galego da rima e galego-castelán, Madrid
zorzaf.

El adobo

zorzas. f.

Adobo.

Leandro Carré Alvarellos (1951): Diccionario galego-castelán, Terceira Edizón, A Coruña, Roel
zorza s. f.

Lomo picado con adobo para hacer chorizos.

________

Adobo.

Eladio Rodríguez González (1958-1961): Diccionario enciclopédico gallego-castellano, Galaxia, Vigo
ZORZA s. f.

Chacina, carne de puerco picada y puesta con adobo, para hacer chorizos y otros embutidos.

________

Carne adobada en tartera, para comerla después de asada.

X. L. Franco Grande (1972): Diccionario galego-castelán, 2ª ed., Galaxia, Vigo
zorza s. f.

Chacina.

________

Carne adobada en tartera, para comerla después de asada.

Aníbal Otero Álvarez (1977): Vocabulario de San Jorge de Piquín, Universidade de Santiago, 1977 (Verba anexo 7)
zorzaf.

mondongada.

________

jorza, en V. de Taboada. En CF.: sorça, Ant. e Prov. trasm. Espécie de chouriço e surça, Prov. trasm. Molho de vinho, alho, sal e pimenta em que se deita carne de porco para depois ensacar. (VSP)

Leandro Carré Alvarellos (1979): Diccionario galego-castelán e Vocabulario castelán -galego, A Coruña, Moret
Zorza s. f.

Lomo picado con adobo para hacer chorizos.

________

Adobo.

Constantino García González (1985): Glosario de voces galegas de hoxe, Universidade de Santiago, Verba, anexo 27
zorza f.

(v.c.), xorza (Cod.), zorxa (Com.) carne picada y adobada para hacer chorizos.