A creciente popularidade da cociña e da gastronomía responde resposta a
un cambio moito máis profundo na nosa sociedade. A globalización, as novas
tecnoloxías, os avances na medicina e na diétética, e sobre todo a o abaratamento
dos custos de produción son as causas principais do surximento desta "arte "culinaria". E, na miña opinión, veu para quedarse.
A primeira causa que contribuiu á crecente cultura culinaria foi a
globalización. Na actualidade, é frecuente atopar restaurantes con comidas
de todo o mundo, e a sociedade experimentou un aumento na tolerancia
e interés polos alimentos de outras culturas. Esta nova situación de
conexión global xerou unha expansión de culturas e , aproveitaronse da
demanda anteriormente citada de cousas "novas". Moi ligada a globalización
esta o surximento das novas tecnoloxías: internet, os foros, as redes sociais, etc.
permiten ás modas expandirse e crear tendencias da noite a mañá. Estamos
na era da información, e a cociña beneficiouse altamente desta situación.
Por outra banda temos a mellora na mediciñna e a dietética. As novas
xeracións están cada vez máis acostumadas a levar unha dieta saudable, có
fin de evitar futuras doencias relacionadas coa alimentación. Esta nova demanda
de alimentos sanos, combinada coas ansias de novidades, abriron paso a
innovación e expansión culinaria.
Malia o dito, unha característica é precisa sempre que se fala de cambios:
é a mellora económica. Por unha parte, as economías de escala e as novas
formas de comercio e explotación abaratan os custos e permiten unha expansión
ao "público xeral". Por outro lado, aparecen novos grupos máis adiñeirados que buscan
unha exclusividade e calidade, e están dispostos a pagala. Os sectores como
este permitiron a aparición dos gastrónomos, como o esperpento presentado no
texto.
Cabería pensar que isto e unha moda máis, que desaparecerá coma area
no vento, pero na miña opinión non e así. As causas desta mellora
aséntanse sobre pedras angulares extremadamente fortes como son a mellora da
economía global ou as novas tecnoloxías, que non fan máis que crecer
expoñencialmente co paso dos anos. Na miña opinión, e como xa dixen antes,
viñeron para quedar.