A gastronomía sempre foi por unha
parte indispensable das nosas culturas,
un interese compartido coa meirande
parte da poboación. Por iso non é
de extrañar que, co aumento do
nivel de vida e a globalización,
a cociña sexa xa un negocio
en auxe.
As tendencias da gastronomía actual son
moi variadas: tradicional, noveau cuisine,
comida estranxeira, a tan temida
fast food... Todas ofrecen as
súas vantaxes e os seus inconvintes.
As causas da súa alza son diversas.
En primeiro lugar, o cambio de
hábitos na sociedade levou a
pérdida do costume de comer
en familia. A maioría dos traballa
dores contan con descansos reducidos
para facer o xantar, polo
que volver a casa é unha opción
incómoda. Os restaurantes, polo tanto,
preséntanse como a mellor opción.
Comer acadou tamén o
estatus de "actividade de ocio", pois
ao seu redor xiran a maioría dos
eventos sociais. Desta forma, as
quedadas cos amigos realízanse cenando
e os cumpleañnos celébranse invitando
a comer.
Por último, cabe destacar que a nouveau
cuisine supuxo unha revolución no
mundo culinario. A comida xa non
é só unha necesidade primaria do
ser humano, senón un medio a través
do cal expresar arte: sensacións, texturas...
Os restaurantes de luxo que poden
presumir das famosas estrelas
Michelín convertéronse en toda unha
atracción turística.
O auxe é, polo tanto, resultado de cambios
nos hábitos da vida cotiá e
nformas de concebir a vida, o que
probablemente significa que esta sea
unha tendencia que chega para quedarse.