O aumento do nivel de vida fixo aumentar tamén a
capacidade adquisitiva. Polo tanto, agora podemos permitirnos
certos luxos que antes parecían inpensables.
Un deles é comer ben, pois, cada vez se valora máis
a calidade dos produtos. Este feito explica que
a gastronomía teña máis unha certa importancia na nosa sociedade.
Cando comemos nun restaurante, buscamos esiximos
uns estándares e se iso non se axusta ao noso
criterio cualificamos a comida como mala.
Certa parte pode ter que ver cunha moda pasaxeira,
influenciada polas novas tecnoloxías e as redes sociais.
Alí, seguimos a vida de persoas famosas ou de
persoas cun elevado número de seguidores que teñen
moita influencia na sociedade. Estas colgan fotografías,
ás veces anunciando produtos, ás veces recomendando
lugares como hoteis, ou mesmo restaurantes.
Estas celebridades adoitan frecuentar establecementos
caros, nos que se paga a marca ou a impecable calidade
dos servizos.
Outra parte garde especial relación coa televisión.
Nesta fonte de información e entretenemento, puxéronse
de moda os programas de cociña como "Masterchef",
nos que onde compiten unha serie de concursantes para ver
quen é o mellor, ou ben como "Pesadilla en la cocina",
onde un coñecido chef visita restaurantes de mala
calidade para intentar mellorar o negocio.
Tamén existe unha parte que procede dun cambio cultural,
pois España intenta imitar a países como Francia, ou Italia
importantes e destacados pola súa gastronomía.
É así que se potencian certos modelos de comida como
as típicas "ptapas" ao estilo español, das que se
están creando cadeas e compañías que se dedican
non especialmente caracterizadas por ser de pertencer á alta cociña.
Pois, ante isto, están a crearse cadeas e compañías
cun certo nome e poder de mercado, que se dedican á súa
explotación, o que supón unha revolución neste campo.